"גלולת היום שאחרי"- סימן מתאר שאינו כינוי ישיר של הטובין תרימה - בקשה לרישום סימן מסחר 231231

בקשה לרישום סימן מסחר אשר הוגשה על ידי חברת תרימה, תוצרי רפואה ישראליים, מעברות בע"מ ונדחתה על ידי מחלקת סימני מסחר. ההליך נדון ברשם הפטנטים, המדגמים וסימני המסחר, בפני אסא קלינג, רשם הפטנטים המדגמים וסימני המסחר. ביום 15.7.2012 ניתנה ההחלטה בתיק.

עובדות: בקשה לרישום סימן מסחר לגבי המלים בעברית "גלולת היום שאחרי" ובאנגלית "The Day After Pill". המבקשת משווקת בישראל גלולה בשם המסחרי "פוסטינור – גלולת היום שאחרי" הניתנת לשימוש לשם מניעת הריון.

הבוחן מצא כי הסימן המבוקש אינו כשיר לרישום משום שהוא נעדר אופי מבחין כדרישת סעיף 8(א) לפקודת סימני מסחר מאחר שהמלים המרכיבות אותו חסרות אופי מבחין לגבי רשימת הטובין המבוקשת ואף מאחר שאין בהרכב המלים בסימן כדי להקנות לו אופי מבחין. בנוסף ציין הבוחן, כי המלים המרכיבות את הסימן נוגעות במישרין אל מהות או איכות הסחורות שלסימנן הן נועדו ולפיכך אין הסימן כשיר לרישום גם לאור הוראות סעיף 11(10) לפקודה.

מבקשת הסימן סברה כי צירוף המלים "גלולת היום שאחרי" אינו מתאר את אופי הטובין וגם לא את פעולתם לאור חלון הזמן הארוך במשכו ניתן ליטול את התכשיר, לפיכך, המבקשת סבורה שאין בסימן כל תיאור, מהותי, איכותי או כזה הנוגע לטיב הטובין ולכן הסימן המבוקש בעל אופי מבחין כדרישת סעיף 8(א) לפקודה ומכאן הליך זה.

תוצאות ההליך: הבקשה לרישום סימן מסחר תידחה ולא תירשם בפנקס סימני המסחר. נפסק כי המדובר בסימן המתאר את מהות הטובין.

נקודות מרכזיות שנדונו במסגרת ההחלטה:

סימן מתאר שאינו כינוי ישיר של הטובין או השירות עצמו

בהחלטה בעניין בקשה לרישום סימן מסחר 217316 על שם בנק לאומי למשכנתאות בע"מ (14.2.2012), נפסק כי: "סימן מתאר, הנו בראש ובראשונה סימן ששמו הוא כינוי הטובין או השירות שלשמם נועד… כך למשל, לעולם לא יתאפשר רישום השם "קפה" בעבור משקה. יתרה מכך, גם אם השם המבוקש אינו כינוי ישיר של הטובין או השירות עצמו, עדיין ניתן לראות בו כמתאר. כאשר הסימן כולל את שם חומר הסחורה, מעיד על טיב הטובין או כאשר הוא מתאר את סגולות הסחורה, הוא ייחשב תיאורי".

בענייננו מדובר במונח שגור בעגה לתיאור מאורעות לאחר קרות פרשיה מסויימת. "היום שאחרי" מתייחס לאירוע "קו פרשת מים" המסמן תקופה לפני ותקופה אחרי – אירוע המשנה את פני הדברים. אלא אם כן ישנו הקשר קונקרטי אחר, על פי רוב, וגם לשיטת המבקשת, המונח "היום שאחרי" אינו מונח כרונולוגי מדוייק המתייחס למועד אירוע מסויים ולא למשך הזמן שלאחריו ובצירוף המילה גלולה יש לתאר תכונה קונקרטית של התכשיר.

מתאר או מרמז?

כאמור, בפי המבקש טענה כי הסימן המבוקש הוא לכל היותר מרמז. כפי שכבר נקבע, על מנת לקבוע באם מדובר בסימן מתאר או מרמז, יש להשיב לשאלה "האם הקהל, בראותו את הסימן או בשמעו את צלילו, יבין מייד את הקשר בין הסימן לבין אופי הסחורה, איכותה, תכונותיה, או האם עליו לחשוב לרגע קט לפחות עד אשר קשר זה יוברר לו". אם יבין הקהל מייד הרי שמדובר בסימן מתאר, ואם תהיה דרושה מחשבה קצרה המדובר בסימן מרמז.

שאלה לגבי המאמר?

אולי יעניין אותך גם

חיפוש ובדיקה לפני רישום פטנט – בדיקת פטנטביליות אסטרטגיות, שלבים, והמלצות לביצוע חיפוש פטנטים אפקטיבי במאגרי מידע חינמיים

לפני הגשת בקשה לרישום פטנט, חיוני לבצע בדיקת פטנטביליות מעמיקה כדי להעריך את הסיכוי להצלחה בתהליך הרישום. בעוד שסוגים אחרים של חיפושי פטנטים, כגון חיפוש

>>>