האם האכיפה של האולפנים בכל הנוגע להזרמת מדיה עולה מדרגה מדרגה? המאבקים של בעלי הזכויות ברשת האינטרנט

לאחרונה התבקשה ענקית החיפוש גוגל כי תעלים ממנוע החיפוש שלה אתרים אשר מאפשרים להעלות סרטים ותוכניות טלויזיה אשר מפרות, לכאורה, זכויות יוצרים. הבקשה מגיעה לאחר שגוגל הכריזה כי תכלול בתחתית עמוד חיפוש לתכנים מפרים אזהרה לאי חוקיותו לכאורה של התוכן המוצג באתר. אך האולפנים הגדילו לעשות ודורשים כעת מגוגל כי לא רק שתכלול אזהרה בעמודים הללו, אלא שיחסמו את הגישה אליהם כליל.
על אף שאין זה מפתיע שהאולפנים החלו בנקיטת אמצעים שכאלו, העיתוי של המהלכים הללו, בה בעת שאולפנים רבים כ"כ עוברים ממגננה למתקפה, מתמיהה רבים.
אתר הטורנטים הפופולרי TorrentFreak מדווח שהאולפנים Lionsgate, 20th Century Fox, BBC Films, Walt Disney, Summit Entertainment and Sony Pictures ביקשו כולם מגוגל בקשות לחסימת אתרי הזרמת המדיה WatchOnlineFreeTV.com, TV-Links.eu ועוד רבים אחרים כדוגמתם.
בנוסף להפיכת הפרת זכויות יוצרים לעבירה פלילית, הDCMA, חוק פדרלי חדש בארה"ב הנועד להגן על זכויות יוצרים במדיום הדיגיטלי, חוקק בין השאר על מנת למנוע הסתתרות של אתרים מאחורי טענה שאינם מעלים את החומרים המפרים בפועל. המקובל באתרים כגון אלו שנמנו לעיל הוא שאין הם מעלים בעצמם תוכן מפר, אלא שהם מעלים קישוריות, לינקים, לאתרים חינמיים אחרים אשר בהם ניתן לצפות בתוכן ללא תשלום, ומוכרים פרסומות ע"מ לממן עשיה זו. כך, קשה הרבה יותר להגיע לאתרים מן הסוג הזה כיוון שהתכנים הפרים אינם נמצאים פיזית בשרתיהם.
יש לציין בהקשר הזה כי חוקי זכויות היוצרים בארה"ב שונים במובנים רבים מן החוקים בישראל, ההבדל המשמעותי לעניין זה הוא כי בארה"ב "פשוט" הרבה יותר לשלטונות לרדוף אחרי מפרים שהם משתמשי הקצה, הצופים, בנוסף למעמידים את התוכן לציבור. בישראל, לעומת זאת, "קשה יותר" לשלטונות להגיע, מבחינת החוק, למשתמש הקצה והם יכולים בעיקר לרדוף את המעמידים את התוכן לציבור. לכן, בארה"ב קיימים חששות לא רק של מעלי התוכן עצמו אלא אף של המשתמשים.
ברדיפה האחרונה של האולפנים אחר מעלי תוכן מפר, התמקדו האולפנים בהסרה מחיפושי גוגל את משתפי הסרטים  “The Other Guys,” “Cinderella,” “50/50,” “Prometheus,” “Cabin in the Woods,” ותוכניות הטלויזיה “Family Guy” ו- “How I Met Your Motherבין סרטים וסדרות אחרים, מדווח TorrentFreak. בטעות אף דרשו האולפנים את הסרת תוצאת החיפוש עבור ערך הויקיפדיה ועמוד הפייסבוק של כל אחד מן הסרטים. עד עתה לא ברור כיצד בדיוק זה קרה.
הרדיפה האחרונה באה בעקבות דחייתה של תכנית מיוחדת מאסיבית חדשה של רדיפת מפרי זכויות יוצרים באינטרנט, אשר הוצעה ע"י ארגוני זכויות היוצרים בארה"ב, לינואר 2013 ככל הנראה. תכנית מקיפה זו אמורה לעבוד בשיתוף עם ספקי האינטרנט בארה"ב ע"מ לעקוב אחר משתמשים שונים הנחשדים בהפרות כאלו ואחרות.
בערב הגדול של שנה שעברה, ערב משחק הגמר של ליגת הפוטבול בארה"ב, בו אחוזי הצפיה הגדולים ביותר של השנה, סגרו השלטונות כ16 אתרי הזרמת מדיה בלתי חוקית לאחר שהודה השחקן המרכזי של אחת הקבוצות, טום בריידי, כי ראה את המשחק של השנה הקודמת באתר הזרמה בלתי חוקי. יתכן כי הודאה זו הביאה את אוכפי הפרות זכויות היוצרים, אשר מפגרים אחר השינויים הטכנולוגיים התכופים של הטכנולוגיה, להבין עד כמה בעיה זו נפוצה בקרב ציבור הצופים.

שאלה לגבי המאמר?

אולי יעניין אותך גם

דנ-אל נ' סנפיר – הפרת זכות יוצרים בתוכנת מחשב (מחוזי, 2023) ת"א (תל אביב) 64303-01-15 דנאל פתרונות תוכנה מתקדמים בע"מ ואח' נ' גיל סנפיר (נבו, 11.11.23)

הליך שנדון בבית המשפט המחוזי בתל אביב, בפני השופטת תמר אברהמי. ביום 11.11.23 ניתן פסק הדין. הצדדים: התובעות: 1. דנאל פתרונות תוכנה מתקדמים בע"מ 2. דנאל פתרונות

>>>

בן ארצי נ' ע.ש.ר. – הפרת סימן מסחר אווזי ת"א (תל אביב) 11833-08-19 מוטי בן ארצי, עו"ד נ' ע.ש.ר. גידול תוצרת חקלאית בע"מ ואח' (נבו, 01.11.23)

הליך שנדון בבית המשפט המחוזי בתל אביב, בפני השופט אהרן אורנשטיין. ביום 01.11.23 ניתן פסק הדין. הצדדים: התובע: מוטי בן ארצי, עו"ד; הנתבעים בת.א. 11833-08-19:

>>>

הרשקום תכנה נ' לשכת עורכי הדין – הפרת זכות יוצרים בתוכנה ת"א (ב"י) 9131-07-20 הרשקום תכנה בע"מ נ' החברה הכלכלית של לשכת עורכי הדין בע"מ (נבו, 30.10.23)

הליך שנדון בבית משפט השלום בבת ים, בפני השופטת רונית אופיר. ביום 30.10.23 ניתן פסק הדין. הצדדים: התובעת: הרשקום תכנה בע"מ; הנתבעת: החברה הכלכלית של

>>>