שיערך הארוך נערה, שיערך אעתיק עידן בר נ' שישי בעיר בע"מ (ת.א. (רמלה) 50871-11-11)

בפסק דין מרתק בתחום דיני זכויות יוצרים, דיני מחשבים ודיני אינטרנט, פסק בית המשפט, כי צילום של עיצוב שיער ופרסומו ברשת Facebook ללא אישור מעצב השיער מהווה הפרת זכויות יוצרים בעיצוב עצמו, הגם שבצילום כיצירה עצמאית אין זכויות יוצרים. כמו-כן קבע בית המשפט, כי הפיצוי בגין הפרת זכויות יוצרים צריך לשקף הן את שלילת הרווח מהמפר והן בגובה מספיק כדי להוות תמריץ שלילי להפרות נוספות בעתיד.
בית משפט השלום ברמלה פסק לאחרונה, כי עיצובי שיער הן יצירות אומנות הראויות להגנת חוק זכויות יוצרים. בית המשפט קבע, כי מקום בו מעצב שיער משקיע את בקיאותו, מיומנותו וכישרונו ביצירת תסרוקות ועיצובי שיער ייחודיים, המדובר ביצירה ראויה להגנת זכויות יוצרים.
באותו מקרה, הנתבעת הייתה רשת מקומונים שפרסמה תמונה בה נראה מעצב השיער יוצר עיצוב ייחודי על ראשה של דוגמנית. שימוש זה נעשה ללא קבלת רשות ממעצב השיער כבעלי התמונה. הבעיה הנוספת הייתה, כי הכיתוב תחת התמונה היה שגוי לשייך את עיצוב השיער הייחודי לספר אחר. לעניין זה, קבע בית המשפט, כי מדובר בהפרה חמורה, משום שהכיתוב מתחת לתמונות ייחס את עיצובי השיער של התובע לספר אחר, תוך המצאת נתונים שאין ביניהם לבין המציאות כל קשר.
הגם שבית המשפט קבע כי הצילום עצמו אינו ראוי להגנת זכויות יוצרים משום ש"לא מדובר ביצירה מיוחדת, שמקפיאה רגע מסוים מבחינת נושא הצילום, זוית הצילום, הצבעים, האור, הצל וקליטת העיתוי המושלם להנצחה", קבע בית המשפט, כי אם לא הוסכם אחרת, מעצב השיער הוא הבעלים ביצירות עיצוב השיער המופיעות במסגרת הצילום עצמו. על מנת להציג את עיצובי השיער המופיעים בצילום עצמו, היה על הנתבעת לפנות לתובע ולקבל את הסכמתו לפרסום התמונות, ולתת לו קרדיט מלא ביחס לעיצובי השיער.
בית המשפט אף נתן התייחסות בכל הקשור לשימוש של גורמים שונים בתמונות המועלות על ידי גולשים לרשת החברתית Facebook. כך, בית המשפט קבע, כי עצם העלאת תמונות שלא מוגדרות כפרטיות על ידי לרשת Facebook באופן שכל שאר המשתמשים יכולים לצפות בתמונות, לא מתיר לגורמים הצופים בתמונות זכות לעשות שימוש מסחרי בתמונות הללו משום שגם אם מי שהעלה את התמונות מאשר לכלל גולשי Facebook לצפות בתמונות, אין משמעות הדבר שהוא מתיר להם להפיץ את יצירותיו ולעשות בהן שימוש מסחרי תוך שלילת הקרדיט וייחוס מידע מוטעה ביחס אליהן. דווקא משום שאלבום התמונות שהעלה מעצב השיער היה פתוח לכלל משתמשי Facebook, הנתבעת הייתה צריכה להיזהר זהירות מוגברת ועצם עיסוקה כגורם העוסק בפרסום יצירות חדשות לבקרים והאופן בו עשתה שימוש בתמונות, אף מקים לה באותו האופן אחריות מוגברת.
לאור כל האמור קבע בית המשפט, כי הנתבעת הפרה את זכויות היוצרים והזכות המוסרית של מעצב השיער בעיצובי השיער שצולמו.
לעניין גובה הפיצוי שעל המפרים לשלם במקרים דומים קבע בית המשפט, כי הפיצוי צריך להיות בסכום שמצד אחד יהיה בו כדי לשלול רווח של המפרים מפרסום החומר המפר ומצד שני יפגע בכיסו של המפר פגיעה מסוימת, כדי לתת לו תמריץ שלא לחזור על מעשים כאלה בעתיד.

שאלה לגבי המאמר?

אולי יעניין אותך גם