יצירת ושיתוף סרטים בעידן המידע איך להימנע מהפרת זכויות יוצרים

כיום, בעידן המידע והטכנולוגיה, כל העולם פתוח בפנינו. יצירת סרטים ושיתופם מעולם לא הייתה קלה יותר. אם אתם יוצרים או מפיקים סרטונים, עליכם להיות מודעים לחוקי זכויות היוצרים.

חוק זכות יוצרים מגן על הוידאו שלך באופן אוטומטי ומיידי מהרגע שהוידאו קובע במדיום מוחשי. רעיון לסרט אינו מוגן בזכויות יוצרים. מרגע שיצרת את הסרט, רק את, בעלת זכות היוצרים, יכולה לתת רישיון שימוש לאחרים להעתיק להפיץ עותקים שלו על דרך של מכירה, השכרה או העברת בעלות, או להכין יצירות נגזרות המבוססות על הסרט או התכנים שבו, או להקרין את הסרט בפומבי.

הפרת זכות יוצרים. הפרה מתרחשת כאשר מישהו עושה שימוש ביצירה המוגנת בזכויות יוצרים מבלי אישור הבעלים. חוק זכות יוצרים קובע, כי על כל הפרה, בית המשפט רשאי לפסוק עד 100,000 ₪ ללא הוכחת נזק. מכאן שאין לעשות שימוש ביצירה מבלי לקבל את האישור של בעליה. חשוב לציין שבית המשפט המחוזי קבע מפורשות בע"א 3130/05 בוצ'צ'ו נ' רוטר, כי "אי ידיעת זהות הצלם, איננה מהווה הגנה לשימוש בצילום ללא הרשאה. יתכבד המשתמש ויתור אחר הצלם על מנת לקבל את רשותו. לא יאתרנו – לא יעשה דין לעצמו ולא ישתמש". העובדה ש"יותר קל" להעתיק יצירות דרך שימוש במחשב ורשת האינטרנט, אינה הופכת את השימוש לחוקי.

שחרור מאחריות ("ריליס"). אם ישנם אנשים המופיעים בסרט, תמיד יש להחתימם על טופס "ריליס" בטרם הצילומים. הריליס יגן עלייך מפני השלכות משפטיות בעתיד ונותן לך רשות לעשות שימוש בצילומי האדם המצולם למטרות מסחריות ו/או שאינן מסחריות. אם האדם המצולם הוא חלק מקהל המצולם במתחם ציבורי ואינו במוקד הצילום, ייתכן שאין צורך בריליס.

מיקום הצילומים. כעיקרון, יש לך את הרשות לצלם במקומות ציבוריים כמו רחובות, פארקים ואירועים ציבוריים. עם זאת, ייתכן שלמצולמים יש זכות לפרטיות ולצנעת הפרט. אסור לצלם ולהקליט במקומות פרטיים כמו ביתו של אדם או עסקו, ללא ריליס חתום.

סאונד. הסאונד הוא חלק חשוב ובלתי נפרד מסרט ובעידן המידע זה מאוד מפתה לאתר ולהשתמש במוסיקה, צלילים והקלטות שאת מוצאת ברחבי רשת האינטרנט. עם זאת, זו גם הדרך הקלה והמהירה ביותר להפר זכויות של יוצרים אחרים. אם אינך יכולה ליצור בעצמך את הסאונד לסרט, כמו מוסיקה או אפקטים למיניהם, את יכול לשכור מישהו שיעשה זאת בשבילך או לשלם עבור רישיון שימוש מבנקים של הקלטות שונות.

תמונות סטילס. אם את מעוניינת להשתמש בתמונות סטילס בסרט, צלמי אותן בעצמך או שלמי למישהו שיצלם עבורך. אם את עושה שימוש בצילומים שנוצרו על ידי אחר או שמופיעים בהם אנשים, את צריכה לקבל מהם רישיון שימוש לעשות שימוש בתמונות.

שימוש הוגן. ישנן יצירות החוסות תחת ההגנה של "שימוש הוגן" הקבועה בחוק. בין השאר, שימוש ביצירות למטרות כמו "לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה, דיווח עיתונאי, הבאת מובאות, או הוראה ובחינה על ידי מוסד חינוך". עם זאת, שימוש מעין זה ביצירות אינו מהווה חסינות מתביעה אם בעל זכות היוצרים ביצירה אינו מעוניין בשימוש שלך ביצירתו.

הודעת זכות יוצרים. הגם שאין החוק מחייב לעשות זאת, מומלץ לשים הודעת זכות יוצרים בתחילת הסרט או בסופו: © שם היוצר, שנת היצירה (לדוגמא: © דנה כהן, 2013). אם הסרט יוצא בפורמט פיזי כגון DVD, מומלץ להטביע את ההודעה גם על האריזה.

רישום זכות יוצרים. הגם שהחוק אינו מחייב זאת, מומלץ להפקיד את היצירה במשרד עורכי דין המתמחה בקניין רוחני ובזכויות יוצרים, ולו בשל לקבע בזמן ראיה ל"יום שחור" שתתעורר בו מחלוקת לגבי היצירה, יוצרה ומועד יצירתה. מדובר בתהליך קצר ולא יקר שיכולה להיות לו השפעה על הליכים משפטיים עתידיים.

הדבר האחרון שאת צריכה הוא להתמודד עם טענות וחס וחלילה תביעות בגין הפרת זכויות יוצרים, בתהליך היצירה של הסרט. הימנעי מהליכים משפטיים באמצעות הכנת טפסי שחרור מאחריות, קבלת רישיונות שימוש (לתמונות, סאונד, קליפים וכיוב') מבעוד מועד. כשהסרט מוכן ואולי אף בשלב התסריט, הפקידי אותו במשרד עורכי דין המתמחה בזכויות יוצרים כדי לקבע ראיה על ציר הזמן למקרים בהם תצטרכי להוכיח בעלות ביצירה.

שאלה לגבי המאמר?

אולי יעניין אותך גם