בהחלטה בת"א (מחוזי מרכז-לוד) 26995-11-25 ר. פורטל ניהול פרויקטים בע"מ ואח' נ' פוליבט לוחות בע"מ ואח' (6.8.2026), דחה השופט אבי סתיו בקשה לצו מניעה זמני שנועדה לעצור שיווק של מערכות קבורה רוויה המפרות לכאורה פטנט רשום ושני מדגמים. בית המשפט קבע כי המבקשים לא הציגו בשלב זה תשתית מספקת להפרת הפטנט, שפרשנות תביעתו המרכזית עוררה שאלות מקצועיות, ולא הוכיחו דמיון מפר בין המדגמים לבין המערכת החדשה שהמשיבים משווקים. לצד הדחייה חויבו המשיבים לשמור תיעוד מסודר של מכירות המוצרים שבמחלוקת.
מערכות קבורה מפוליסטירן: פטנט אחד ושני מדגמים
המבקשים, ר. פורטל ניהול פרויקטים ורונן דוד פורטל, מחזיקים בפטנט ישראלי מספר 253936 ששמו "מבנה ושיטה לקבורה רוויה". לפי תיאורם, המערכת מורכבת מלוחות פוליסטירן מוקצף המשתלבים זה בזה ויוצרים מבנה של קברים, תוך התייחסות לדרישות הקבורה ההלכתיות. נוסף על הפטנט הם בעלי מדגמים מספר 57520 ו-58625, המתייחסים לקווי העיצוב של יחידות בנייה המשמשות את המערכת.
המבקשים טענו כי פוליבט לוחות והנתבעים הנוספים החלו לשווק מערכות המשתמשות באותה אמצאה ובחיקוי של צורת היחידות. המשיבים טענו שפיתחו מספר גרסאות נפרדות: מערכת ניסיונית שהופצו ממנה דוגמאות בודדות, מערכת צד ומערכת חדשה שהיא זו שמשווקת בפועל. המחלוקת לא נסבה רק על מידת הדמיון בין המערכות, אלא גם על השאלה איזו גרסה נבחנה בראיות ועל איזו גרסה התבקש צו המניעה.
בעת הדיון התנהל במקביל הליך לביטול הפטנט, שטרם הוכרע. בית המשפט נמנע מהכרעה מוקדמת בתוקף הפטנט במסגרת הבקשה הזמנית, ובחן בראש ובראשונה אם הונחה תשתית מספקת לטענת ההפרה.
פרשנות תביעת הפטנט אינה מתחילה מ"עיקר האמצאה" המופשט
טענת ההפרה נשענה בעיקר על תביעה מספר 11 בפטנט, המתארת שיטה להקמת מערכות קבורה על ידי עיבוד בלוקים של פוליסטירן מוקצף לקירות אורך ורוחב וחיבורם באמצעות שקעים פריזמטיים במבנה מטריציוני. המבקשים ביקשו לראות במערכות המשיבים ניצול של "עיקר האמצאה" לפי סעיף 49 לחוק הפטנטים.
השופט הדגיש כי הגנה על עיקר האמצאה אינה קיימת במנותק מפרק התביעות. גם טענה להפרה שאינה מילולית, לרבות באמצעות רכיבים שקולים או שינויים שאינם מהותיים, חייבת להישען על התביעות המגדירות את המונופולין. ההבחנה הזאת, שהוסברה בין היתר בע"א 345/87 Hughes Aircraft Company נ' מדינת ישראל, מחייבת לברר את משמעות רכיבי התביעה ולא להסתפק בתיאור רחב של הרעיון שהפטנט מבקש לממש.
במקרה זה הצדדים נחלקו בשאלה אם קירות האורך והרוחב צריכים להיחתך מאותו בלוק, אם המונח cutting מתייחס לשיטה מסוימת של חיתוך ואם הגומחות של המערכת המתחרה עומדות בדרישת "שקעים פריזמטיים". בית המשפט סבר שחלק מן המחלוקות מחייב בירור מקצועי ופרשני שלא הוצגה לו תשתית מספקת להכרעה בו בשלב הזמני. הוא לא קבע כי הגשת חוות דעת מומחה היא תנאי הכרחי בכל בקשה כזאת, אך היעדרה בצירוף הנתונים האחרים פעל במקרה זה לחובת המבקשים.
מאזן הנוחות והעיתוי של הליך הביטול
בהתאם לתקנה 95 לתקנות סדר הדין האזרחי, הבירור כלל עילה לכאורה, מאזן נוחות ושיקולי יושר. בית המשפט לא קיבל את טענות חוסר תום הלב שהעלו המשיבים נגד עצם הגשת הבקשה. הקושי היה בעוצמת התשתית להפרה ובמאזן הנוחות, שלא נטה בבירור לטובת המבקשים: לא הוכח היקף הפגיעה הצפויה לעסקיהם, והמשיבים הציגו יכולת לתעד את המכירות לצורך חישוב נזק אפשרי בהמשך.
נוסף על כך, הליך ביטול הפטנט היה קרוב יחסית לשלב הכרעה. בית המשפט הבהיר שאם הפטנט יישאר בתוקף ותתקבל פרשנות התומכת בעמדת המבקשים, הם יהיו רשאים לפנות מחדש בבקשה לסעד זמני. דחיית הבקשה הנוכחית לא שימשה הכרעה סופית בתוקף הפטנט או בזכויות התובעים.
מדוע לא הוכחה הפרת המדגמים?
שני המדגמים נרשמו לפני כניסתו לתוקף של חוק העיצובים ולכן נבחנו לפי פקודת הפטנטים והמדגמים, שבמסגרתה נדרשת בחינה של "חיקוי בולט" על פי הרושם החזותי הכללי בעיני הצרכן הרלוונטי. השופט ציין כי המדגמים מתארים שילוב של קירות אורך ורוחב, ולא בהכרח מקנים בלעדיות על כל קיר בנפרד.
מרבית ההשוואות שהציגו המבקשים התייחסו למערכת הניסיונית, בעוד המערכת החדשה היא זו שמשווקת בפועל. במערכת החדשה נמצאו מאפיינים שנבדלו מן המדגמים, לרבות צורת המסילות בקירות, מספר התעלות, מאפייני חור החיבור לאדמה וחריצים נוספים. המבקשים לא ניתחו באופן ממשי מדוע ההבדלים האלה חסרי משמעות עיצובית, והסתפקו בתיאורם כשינויים קוסמטיים. בית המשפט קבע כי אין בכך כדי לבסס הפרה לכאורה של המדגמים ביחס למערכת החדשה.
גם כאן ההכרעה הייתה דיונית ומוגבלת: לא נקבע שהמערכת הניסיונית אינה מפרה, אלא שלא נדרש להכריע ביחס אליה משהובהר שאינה משווקת עוד. באשר למערכת הצד לא הוכח דמיון מספיק. פרשת פורטל ממחישה את חשיבות ההתאמה בין המוצר הנבדק בפועל, הרישום הקנייני והראיות המוגשות בבקשה לצו מניעה זמני בהפרת מדגם.
התוצאה והשלכותיה על ניהול הליך ההפרה
בית המשפט דחה את בקשת הצו הזמני הן בעילת הפטנט והן בעילת המדגמים, ולא פסק הוצאות בשלב זה. במקביל הורה למשיבים לתעד באופן מרוכז את המכירות ולשמור אסמכתאות לסכומים שהתקבלו, כדי שיהיה ניתן לכמת את העסקאות אם תיקבע הפרה בהמשך.
מבחינה מעשית, בהליך תביעת הפרת פטנט נדרש להצביע על רכיבי תביעות הפטנט ועל דרך ניצולם במוצר המסוים; וכאשר נטענת במקביל גם הפרת מדגמים, נדרשת השוואה חזותית ממוקדת לכל גרסה של המוצר שבגינה מבוקש הסעד. הצגת מוצר ניסיוני אינה בהכרח ראיה מספקת כדי לאסור שיווק של מוצר חדש ושונה, גם אם שניהם שייכים לאותו קו פיתוח.
