הגנת זכויות יוצרים על סרטי "מסע בין כוכבים" -הגנת השימוש ההוגן Paramount Pictures Corp. v. Axanar Productions, Inc. No. 2:15-cv-09938-RGK-E, Jan. 3, 2017

Image by p2722754 from Pixabay

הליך שנדון בבית המשפט המחוזי בקליפורניה בפני השופט Robert Gary Klausner. ביום 3.1.16 ניתן פסק הדין בתיק.

הצדדים: התובעת: Paramount Pictures Corp הנתבעים: Axanar Prods ו- Alec Peters

העובדות: חברת Paramount Pictures וחברת CBS Studios הינן הבעלים של זכויות היוצרים בסדרות ובסרטים של “Star Trek” ("מסע בין כוכבים"). התובעות הגישו תביעה נגד חברת Axanar Productions ומנהלה Alec Peters בגין הפרת זכויות יוצרים, תרומה להפרת זכויות יוצרים והפרת זכויות יוצרים עקיפה בקשר ליצירת שני סרטי “fan fiction” באורך של כ-20 דקות ל-"מסע בין כוכבים" בשם “Star Trek: Prelude to Axanar” ו-“Star Trek: Axanar". לטענתה של Axanar Productions הסרטים היו זמינים בחינם באינטרנט על מנת לגייס כסף (יותר ממיליון דולר) כדי להפיק סרט באורך מלא שנועד להיות סרט "מסע בין כוכבים" אותנטי ועצמאי.

הצדדים הגישו בקשות צולבות לסדר דין מקוצר. הנתבעים הגישו בקשה לדחיית התביעה. התובעות הגישו בקשה לדחיית הגנת השימוש ההוגן לה טענו הנתבעים.

תוצאות ההליך: בית המשפט קיבל את בקשת התובעות לדחות את הגנת השימוש ההוגן לה טענו הנתבעים.

נקודות מרכזיות שנדונו באותו הליך:

הגנת שימוש הוגן

בית המשפט דחה את טענת הנתבעים כי הסרט שיצרו חוסה תחת הגנת "השימוש ההוגן", והסביר כי כל ארבעת הגורמים של מבחן השימוש ההוגן של חוק זכות יוצרים עומדים לצד התובעות.

מבחן המטרה ואופי השימוש

על פי הגורם הראשון של מבחן השימוש ההוגן, המטרה והאופי של השימוש, בית המשפט קבע כי העבודות של הנתבעים לא היו טרנספורמטיביות מכיוון שלא היתה להן מטרה נוספת או אופי שונה, ששינה את יצירות "מסע בין כוכבים" באמצעות ביטוי, משמעות או מסר חדשים. הנתבעים בחרו "להישאר נאמנים" ליצירות "מסע בין כוכבים" והשתמשו באלמנטים דומים לאלמנטים המוגנים בזכויות יוצרים של "מסע בין כוכבים".

בית המשפט גם דחה את טענת הנתבעים כי הסרטים שיצרו מהווים פרודיה מכיוון שהם לא העבירו ביקורת על המהות או הסגנון של היצירות ("מסע בין כוכבים"). בנוסף התסריט של הסרטים לא נכתב בצורה של פרודיה.

בית המשפט פסק כי למרות שהנתבעים התכוונו להפיץ את הסרטים בחינם, אופיו של השימוש היה מסחרי מכיוון שהנתבעים התכוונו לגייס כספים, הרוויחו מכך שלא נאלצו לשלם אגרת רישוי וקיוו להשיג הטבות נוספות.

מבחן השימוש, האופי של היצירה

בית המשפט פסק כי הגורם השני של מבחן השימוש, האופי של היצירה, גם הוא עומד בניגוד לשימוש ההוגן משום שסיפורים בדיוניים וסרטי קולנוע נוטים להיות יצירות שמקבלות הגנה רחבה של זכויות יוצרים.

מבחן כמות היצירה שנעשה בה שימוש

בנוגע לגורם השלישי של מבחן השימוש ההוגן, 'כמות' היצירה שנעשה בה שימוש, בית המשפט קבע כי קשה לכמת את החלק בו השתמשו הנתבעים ביחס ליצירות המוגנות בזכויות יוצרים של התובעות מכיוון שחלק זה כולל אלמנטים רבים שחוזרים על עצמם. למרות זאת, גורם זה עומד בניגוד לשימוש הוגן מכיוון שהאלמנטים מהיצירות המוגנות על ידי זכויות היוצרים של התובעות מחלחלים בעבודות של הנתבעים ומעניקים להן תחושה של סרטי "מסע בין כוכבים".

מבחן השפעת השימוש על השוק הקיים והפוטנציאלי של היצירה

לבסוף, בציינו כי הפריקוול המתואר בעבודות של הנתבעים הם מסוג היצירות הנגזרות הפוטנציאליות שלהן התובעות יעניקו רישיון, בית המשפט הסיק כי התנהגות בלתי מוגבלת ונרחבת (כמו של הנתבעים) תגרום להשפעה שלילית מהותית על השוק של יצירות "מסע בין כוכבים". לפיכך, בית המשפט פסק כי הגורם הרביעי של מבחן השימוש ההוגן, השפעת השימוש על השוק הקיים והפוטנציאלי של היצירה, מנוגד גם הוא לשימוש הוגן.

שאלה לגבי המאמר?

אולי יעניין אותך גם