רישיונות קוד פתוח על קוד פתוח, מטרותיו, רישיונות נפוצים וסיכונים

לוגו של יוזמות קוד פתוח
לוגו של יוזמות קוד פתוח

כותבים: עו"ד יונתן דרורי ועו"ד קורל מנע

קוד פתוח הינו הגדרה לציון של תוכנה שקוד המקור שלה חופשי לשימוש, לצפייה, לעריכת שינויים ולהפצה מחודשת לכל המעוניין בכך. שיטת פיתוח של קוד פתוח מאפשרת לכל המעוניין לקחת חלק בפיתוח התוכנה ובכך לתרום לשיפורה.

בעולם ישנן מעל מאה מיליארד שורות קוד פתוח אשר נכתבו על ידי מפתחים. כמו כן, ישנם כחצי מיליון פרויקטים אשר נעשה בהם שימוש בקוד פתוח.

המטרה של קוד פתוח הינה לאפשר את הפצתו למשתמשים רבים באופן חופשי ככל הניתן ממגבלות שימוש.

זכויות יוצרים בתוכנת מחשב

קוד תוכנה בכלל וקוד פתוח בפרט הינו יצירה אשר מוגנת בזכות יוצרים. בעניין "הרפז נ' אחיטוב", נפסק על ידי בית המשפט העליון כי הגנת זכות היוצרים על תוכנת מחשב קיימת בכל שלבי הפיתוח של התוכנה- שלב הגדרת הדרישות, שלב עיצוב התוכנה ושלב התכנות (קרי, על קוד המקור). כן נפסק, כי ההגנה על התוכנה אינה קיימת רק על הקוד המילולי של התוכנה (קוד מקור), אלא מוענקת גם לצורה, למבנה, להזנת המשתמש, לסדר ולארגון של התוכנה.

תוכנת קוד פתוח והצורך ברישיון שימוש

תוכנת "קוד פתוח" ("Open source") הינה תוכנה אשר קוד המקור שלה גלוי ופתוח לשימוש הכלל. עם זאת, מרבית תוכנות הקוד הפתוח אינן מופצות ללא מגבלות, אלא בכפוף לרישיון.

תוכנות הקוד הפתוח מוגנות בזכות יוצרים ורישיונות הקוד הפתוח מהווים חוזים משפטיים מחייבים. הפרת הרישיון מהווה הפרת חוזה ופעולה שאינה בהתאם לרישיון עשויה להפר את זכות היוצרים.

רישיון השימוש קובע את הזכויות והחובות של המשתמש בתוכנה וכן את מגבלות השימוש בה. רישיונות אלה מאפשרים למשתמש לשנות את התוכנה ולהפיצה. חלק מהרישיונות דורשים רק את ייחוס התוכנה למי שפיתח אותה. ברישיונות אחרים נדרשים תנאים שנועדו להבטיח שהתוכנה ונגזרותיה יישארו פתוחים.

רישיון License Public General- GPL

הרישיון המוכר ביותר הינו הרישיון הציבורי הכללי (License Public General- GPL) שנכתב על-ידי קרן התוכנה החופשית. רישיון ה-GPL דורש תנאים שתכליתם להבטיח כי התוכנה וכל פיתוח שלה יישארו פתוחים. לבעל הרישיון מותר להפיץ עותקים מילוליים של קוד המקור של תוכנה שהופצה על פי רישיון, בתנאי שתוצג על העותק הודעת זכות היוצרים, שיישמרו כל ההודעות בנוגע לתחולת הרישיון (לרבות תנאים וולונטריים שמותר לכלול בו) וכל הסתייגויות מאחריות ובתנאי שיחד עם התוכנה יועבר עותק של הרישיון.

למפיץ מותר לקבוע את המחיר בעבור התוכנה או להפיצה ללא תמורה ומותר לו להציע אחריות או תמיכה משלו לתוכנה בתמורה או ללא תמורה. בעל רישיון רשאי להעתיק את התוכנה או חלק ממנה, ליצור ממנה גרסה חדשה או נגזרת ולהפיצה כקוד מקור או כקוד יעד, בתנאי שהיא תישאר פתוחה. כמו כן, עליו לציין על התוכנה כי היא עיבוד של המקור, את מועד ביצוע העיבוד וכי היא מופצת על פי רישיון (לרבות תנאים וולונטריים שמותר לכלול בו). המפיץ רשאי להוסיף תנאים חדשים ברישיון אם קיבל רשות לכך מבעל זכות היוצרים במקור ומכל מי שביצע בו עיבוד קודם.

שיטת רישוי זו, אשר זוכה להצלחה רבה, מטרתה ליצור משטר חדש בעולם התכנות. כיום, תוכנות רבות המופצות בעולם הן תוכנות חופשיות.

כך למשל, בפסק דין Jacobsen v. Katzer, 535 F.3d 1373 (Fed. Cir. 2008), בית המשפט בארה"ב אילץ חברות תוכנה לחשוף רכיבים שבקוד המקור של תוכנותיהן, משום שהקוד הפתוח מאפשר פיתוח מואץ של תוכנות. כמו כן, בית המשפט קבע כי גם כאשר תוכנה מופצת בחינם, תנאי הרישיון שלה הינם אכיפים, שכן הם עשויים לשרת אינטרסים לגיטימיים של בעל הרישיון.

הסיכונים המשפטיים בשימוש בקוד פתוח

שימוש בקוד פתוח עשוי להיות כרוך בסיכונים משפטיים. שימוש בתוכנות קוד פתוח תוך הפרת תנאי הרישיון החל עליו, עשוי להסתיים בחיוב החברה לחשוף ולאפשר גישה חופשית לקוד המקור של המוצר שלה. כמו כן, שימוש כזה עשוי לחייב את החברה להיפרד מסכומים ניכרים ומשמעותיים במסגרת הסכם פשרה. לכן, טרם השימוש בקוד פתוח, יש לבחון את תנאי השימוש בו בהתאם לרישיון הרלוונטי.

 

שאלה לגבי המאמר?

אולי יעניין אותך גם