משרד דרורי סתיו מלווה יצרנים, מותגי צריכה, חברות קוסמטיקה ומזון, מעצבים תעשייתיים ויבואנים בהכנה ובהגשה של בקשות לרישום עיצובים של אריזות ומכלים בישראל ובעולם. עבודת המשרד בתחום משלבת הבנה של תכנון אריזות, ייצור תעשייתי ומיתוג מוצרים עם מומחיות משפטית בדיני עיצובים ומדגמים, בהגדרת היקף ההגנה, בהכנת תשריטים ובהליכי רישום ואכיפה.
על מדף הסופרמרקט, בפארם או באתר מסחר מקוון, צרכן מבחין לעיתים בצורת הבקבוק או הקופסה עוד לפני שקרא את שם המותג. אריזה יכולה להיות הנכס החזותי שמבדיל בין מוצר מוביל לבין שורת מוצרים דומים. אבל כאשר מבקשים להגן עליה, צריך להחליט מהו למעשה העיצוב: צורת הבקבוק, החריצים בדפנותיו, המראה של הפקק, מעטפת קרטון, קו הקיפול של הקופסה או שילוב חזותי מסוים של רכיבים אלה.
לאריזות יש מאפיינים משפטיים ומסחריים ייחודיים. הן עשויות לכלול כמה מוצרים נפרדים, לשנות את צורתן בעת הפתיחה, לשאת תוויות שמוחלפות בקמפיינים שונים ולהימכר במספר נפחים או אריזות חיסכון. מאמר זה מתמקד בדרך שבה רישום עיצוב יכול להגן על המראה הפיזי של אריזות ומכלים, ובגבולות ההגנה לעומת סימני מסחר, חזות מסחרית ופתרונות טכניים.
מה יכול להיות מוגן בעיצוב רשום של אריזה?
חוק העיצובים, התשע"ז–2017, מאפשר הגנה על מראהו של מוצר או של חלק ממוצר כאשר מתקיימים התנאים הקבועים בחוק, ובהם חידוש ואופי ייחודי. באריזות אפשר לבחון הגנה על הצללית של בקבוק בושם, על כתפיים וזוויות של בקבוק שמפו, על שקעים וגומחות בצנצנת, על צורת מארז מתנה או על הצורה החזותית של מכסה הנסגר על מכל.
ההגנה אינה ניתנת על עצם הרעיון לשווק משקה בבקבוק צר או קרם בצנצנת עגולה. היא מתייחסת למראה המסוים שהוגדר בבקשה, ולא לכל פתרון אריזה בעל אותה מטרה. לדוגמה, הצורך לאפשר אחיזה בבקבוק או מזיגה נוחה של חומר אינו מקנה כשלעצמו זכות בלעדית בצורה הנדסית הדרושה להשגת התוצאה. מנגד, מקום שבו קיימות חלופות עיצוביות והיצרן בחר במראה מובחן, אפשר לבחון הגנה על מאפייניו החזותיים.
הגנה על בקבוק בלי להינעל על פקק, תווית או שינוי נפח
בקבוק מסחרי אינו מוצר אחיד בהכרח. אותו גוף בקבוק עשוי להימכר עם פקק הברגה, פקק ספורט או ראש משאבה; לפעמים הנפח משתנה ואילו הדפנות המעוצבות, הכתפיים והמעבר לצוואר נשמרים. לכן חשוב להחליט מראש אם המאפיין המזוהה שיש להגן עליו הוא הבקבוק כמכלול, גוף הבקבוק בלבד, הפקק או חלק מסוים בדפנות.
כאשר התווית הגרפית צפויה להשתנות בהתאם לשוק היעד או לקו המוצרים, רצוי לבחון בזהירות אם היא צריכה להופיע כחלק מהעיצוב הנתבע. הצגת לוגו, טקסטורה, שטח תווית או דוגמה צבעונית יכולה להשפיע על הדרך שבה מובן המראה המוגן. מצד שני, אם ההבחנה העיצובית טמונה בבליטה, בשקע או בדוגמת פני השטח עצמה, אין לטשטש את המאפיינים האלה מתוך רצון לקבל כביכול הגנה רחבה יותר.
דוגמה ראשונה: רישום בקבוק והבחנה בין קווי גבול לחלקים שאינם נתבעים
ברישום האמריקאי US D796,957 S1, Bottle, שמקורו בפיתוח של North American Coffee Partnership, מוצגים מבטים שונים של הבקבוק. תיאור הרישום מבחין במפורש בין קווים שבורים בעלי אורכים לא אחידים, המשמשים לסימון גבולות העיצוב הנתבע, לבין קווים שבורים אחידים המציגים חלקים בבקבוק שאינם חלק מן התביעה לעיצוב. ההבחנה הזאת חשובה: גם כאשר אותו בקבוק מופיע כולו בשרטוט, לא כל רכיב נראה לעין בהכרח נכלל בהיקף ההגנה.
המסקנה המעשית עבור יצרן בקבוקים היא שאין די בהגשת צילום יפה של המוצר עם התווית הממותגת. נדרש להגדיר במדויק מהו החלק המזוהה שעליו תתבסס ההגנה ולוודא שהגבולות ברורים ועקביים בכל המבטים. סימונים המקובלים ברישום אמריקאי אינם מאומצים אוטומטית בישראל, ולכן יש להתאים את ייצוג הבקשה לכללי הרשות שבה מתבצעת ההגשה.

קופסאות ומארזי מתנה: העיצוב משתנה בזמן הפתיחה
בקופסת קרטון רגילה ניתן לעיתים להבחין במשטחים חיצוניים פשוטים, אבל במארזי מתנה, אריזות יוקרה ומארזי מוצרי אלקטרוניקה חוויית הפתיחה היא חלק מן הערך העיצובי. לצורת המכסה, לקיפוליו, למגש הפנימי וליחס שבין החלקים יש משמעות בעיני הצרכן. אותה קופסה יכולה להיראות שונה לחלוטין כשהיא סגורה, פתוחה או מוצגת לצד הרכיבים שבתוכה.
באריזות מסוג זה ראוי להבחין בין המראה המוגן לבין מנגנון קיפול או נעילה שעשוי להיות פתרון טכני. כך למשל, היכולת לפתוח קופסה בלי לקרוע אותה אינה מוגנת רק משום שהיא נראית בתשריטי העיצוב; אולם ניתן לבחון הגנה על המראה החזותי המסוים של הכנפיים, הסגירה והחזית, ככל שהוא עומד בתנאי הדין.
דוגמה שנייה: קופסה המתוארת כשהיא סגורה וגם כשהיא פתוחה
ברישום האמריקאי US D1,038,754 S1, Box מוצגת הקופסה במבטי חזית, גב, צד, על ותחתית, ובנוסף מופיע מבט של הקופסה כשהיא פתוחה. הרישום כולל גם ארבעה מבטים מוגדלים של פרטים קטנים. בתיאורו נאמר שקווים שבורים אחידים מסמנים חלקים שאינם חלק מן העיצוב הנתבע, ואילו קווים מסוג אחר מגדירים את גבולות מבטי ההגדלה בלבד.
מבחינה מעשית, זהו מקרה שממחיש מדוע היערכות מוקדמת לתשריטים חשובה למותגים שמפתחים מארזי פרימיום. אם מאפיין ההיכר של הקופסה הוא לשונית מיוחדת, יחס מסוים בין המכסה לבסיס או קיפול גלוי לעין, רצוי שהייצוג החזותי יבהיר אותו היטב. הצגת המצב הפתוח אינה מתירה בהכרח לכלול באותה בקשה כל שינוי אפשרי במבנה הקופסה, ויש לבחון את כללי האחדות והייצוג במדינות היעד.

האם צריך לרשום בנפרד את המכסה או הפקק?
מכסה של מכל עשוי להיות מוצר בעל ערך עיצובי עצמאי. הוא יכול לשמש סדרת צנצנות שונות, להחליף גוף מכל אחד בגוף מכל אחר, או להימכר עם מספר גרסאות של אותה אריזה. בתחום הקוסמטיקה, המזון ומשקאות הנוחות, דווקא צורת המכסה, הלשונית או ראש המזיגה הופכת למאפיין המזוהה ביותר של המוצר.
חשוב להבחין בין הגנה על המראה של המכסה לבין בלעדיות על אופן האיטום, מנגנון הפתיחה או שיטת המזיגה. רישום עיצוב לא בהכרח מגן על פתרון הנדסי חדש של ציר או אטם, ואפשר לבחון הגנה נוספת בדינים אחרים כאשר יש לכך בסיס. לעומת זאת, תיאור חזותי מדויק של המכסה עשוי להיות שימושי כאשר אותו רכיב משולב במכלים בעלי נפחים או צורות שונות.
דוגמה שלישית: מכסה מכל המוצג בשני מצבי שימוש
ברישום האמריקאי US D782,310 S1, Container lid מוצג מכסה של מכל גם במצב פתוח וגם במצב סגור, במבטי פרספקטיבה ומבטים נוספים. תיאור הרישום מבהיר שהקווים השבורים באיורים מציגים חלקים שאינם נכללים בעיצוב הנתבע. הרישום אינו מתייחס למכל כולו אלא למראה של רכיב סגירה מסוים.
הדוגמה מחדדת את ההחלטה אם להגיש בקשה על בקבוק עם מכסה או להבחין בין שני הרכיבים. כאשר השינוי בין דורות המוצר הוא בבקבוק בלבד והמכסה נשאר בעל צורה ייחודית, תיק עיצוב שממוקד במכסה עשוי למלא תפקיד שונה מתיק המתייחס לצורת האריזה הכוללת. אין להסיק מן הרישום שכך ניתן להגן אוטומטית על כל תצורת פתיחה; גבולות ההגנה נקבעים לפי התשריטים ותיאורם בכל דין רלוונטי.

תווית, הדפס וגרפיקה לעומת צורת האריזה עצמה
לאריזה שני רבדים חזותיים שקל לבלבל ביניהם: גוף האריזה הפיזי והגרפיקה שעליו. לדוגמה, בקבוק שמפו עשוי לשמור על אותה צורה במשך שנים, בעוד צבעי התווית, הסלוגן, שם הסדרה והאיורים משתנים בהתאם לניחוח או לקהל היעד. בחלק מהמקרים כדאי להפריד בין ההגנה המבוקשת על צורת הבקבוק לבין טיפול בזכויות בסימן מסחר, בטקסט וביצירה גרפית מקורית.
מנגד, קיימות אריזות שטוחות, שרוולי קרטון ועטיפות גמישות שבהן המראה הגרפי הוא עיקר הערך העיצובי. לגבי מוצר מסוג זה יש לבחון כיצד מגדירים את המשטח, את העיטור ואת תחום התיאור במסגרת בקשת העיצוב, ובהתאם לכללים החלים בישראל ובשווקי היעד. אין להסיק כי עצם הדפסת לוגו על קופסה הופכת כל גרסה של הקופסה לעיצוב חדש, או שרישום עיצוב של צורת הקופסה מקנה בלעדיות על שם המותג.
עיצוב רשום, סימן מסחר תלת־ממדי וחזות מסחרית: שלוש שאלות שונות
ההבחנה הזאת בולטת במיוחד באריזות. עיצוב רשום נועד להגן על המראה של מוצר העומד בתנאי הדין, לרבות חידוש ואופי ייחודי. סימן מסחר נועד לציין מקור מסחרי; כאשר מדובר בצורה תלת־ממדית של בקבוק או של קופסה, נבחנים גם התנאים המיוחדים לכשירות הצורה לשמש כסימן מסחר. חזות מסחרית, המכונה בארצות הברית Trade Dress, מתייחסת במקרים מתאימים למכלול מאפיינים חזותיים שבאמצעותם הצרכן מזהה מקור מסחרי, וכפופה לדרישות הדין הרלוונטי. בישראל אין מרשם עצמאי בשם Trade Dress.
ההבדל אינו רק תאורטי. רישום עיצוב עשוי להיות רלוונטי כבר בשלבים מוקדמים של פיתוח בקבוק חדש, כאשר עדיין אין נתונים המלמדים שצורתו מזוהה עם היצרן. לעומת זאת, כאשר מבקשים להגן על צורת בקבוק כסימן מסחר, עשויה להתעורר שאלת האופי המבחין ורכישתו בשוק. ראו את סקירות המשרד בנושא Trade Dress והגנה על חזות מוצר ואריזתו, וכן בנושא רישום סימן מסחר תלת־ממדי.
דוגמה ייחודית מהדין הישראלי מופיעה בסקירת המשרד על ניסיון לרשום כסימן מסחר את צורתם של בקבוקי שמפו. באותו הליך נדחו בקשות בשל היעדר אופי מבחין מספק. אין להסיק מכך שהצורות היו בלתי כשירות בהכרח להגנה לפי דיני העיצובים, שכן מדובר במבחנים משפטיים שונים. חשוב אפוא להתאים את מסלול ההגנה לשאלה אם מבקשים להגן על מראה חדש או על סימון המזהה מקור מסחרי.
דמיון על המדף אינו שקול אוטומטית להפרת עיצוב
מוצרים משווקים פעמים רבות בצמוד למוצרים מתחרים. דמיון בין שתי אריזות עשוי לנבוע מצורות נפוצות בענף, מדרישות מדף, מצבעים שכיחים או מבחירה גרפית דומה. כדי לבחון הפרת עיצוב רשום אין די בהשוואה כללית של תמונות שיווקיות; יש לזהות את הרישום, את גבולות העיצוב הנתבע ואת הרושם הכללי של המוצרים לפי מבחני הדין. שאלת הטעיית צרכנים לגבי מקור המוצר נבחנת בנפרד, במסגרת העילות המתאימות.
לשם המחשה, בסקירת המשרד על סכסוך האריזות בין לוריאל לסנו תואר הליך שבו נדחתה בקשה לסעד זמני בטענה לחיקוי אריזות מוצרי טיפוח, משום שלא נמצא חשש להטעיה המצדיק את הסעד המבוקש. המקרה עסק בהגנה מפני הטעיה ואינו מלמד שרישום עיצוב היה קיים או הופר. הוא מדגיש מדוע בעלי מותגים צריכים לזהות מראש איזו זכות קיימת ומה בדיוק נדרש להוכיח בכל מסלול.
אריזות גמישות, שקופות ומתקפלות מציבות אתגר מיוחד לתשריטים
שקית מזון, שרוול קרטון, שפופרת קרם או שקית מילוי עשויים להיראות אחרת כשהם מלאים וכשהם ריקים. לפעמים ההבדל במראה נוצר מעצם נפח התכולה, מלחיצה על המוצר או מקיפול שנוצר בעת הסגירה. לפני הכנת הבקשה יש להחליט באיזה מצב מבוקשת ההגנה וכיצד להציג באופן ברור ועקבי את מאפייני העיצוב.
גם שקיפות עשויה לחייב תשומת לב. בצנצנת זכוכית צבעונית או במכל פלסטיק שקוף, צילום שיווקי עשוי להציג השתקפויות, תכולה או מדבקה שאינם חלק מן העיצוב הנתבע. רצוי להבחין בין המעטפת עצמה לבין מה שנראה דרכה ולוודא שהתמונות אינן מותירות עמימות לגבי טיבם של המאפיינים החזותיים.
באריזה שנפתחת בשלבים יש להבחין בין מצבים שונים של אותו מוצר לבין גרסאות מסחריות שונות שאינן יוצרות בהכרח אותו רושם כללי. לפעמים נכון להראות את שני מצבי האריזה, ולפעמים יש הצדקה לבחון בקשות נפרדות. אין פתרון גורף לכל מארז, ולכן ההחלטה צריכה להתקבל לפני חשיפת האריזה לשוק.
סדרת מוצרים: אותו מכל, כמה נפחים, צבעים ופקקים
חברת קוסמטיקה עשויה לשווק שמפו, מרכך, קרם גוף וסבון באותה משפחת בקבוקים. לעיתים גוף המכל נשאר דומה אך היחסים בין גובה לרוחב משתנים, ולעיתים דווקא המכסה והכתפיים יוצרים שפה חזותית אחידה. מבחינה משפטית, אין להניח שכל בקבוק בנפח אחר מכוסה אוטומטית על ידי רישום אחד, אך גם לא כל הבדל נפח מחייב בהכרח מסקנה שהרושם הכללי שונה.
לפני הגשה כדאי למפות את משפחת המוצרים, את המאפיינים שנשמרים בין הדגמים ואת המאפיינים שהיצרן מתכנן לשנות. הסיווג המסחרי של מוצרים תחת "סדרה" אינו קובע כשלעצמו כי אפשר להגיש אותם כמערכת של פריטים. יש לבחון את הוראות הדין לגבי מספר עיצובים בבקשה, מערכות של פריטים והצגה חזותית של כל עיצוב.
מה לגבי תכנון מבני, איטום ובטיחות מזון?
באריזות יש קשר הדוק בין עיצוב חזותי למגבלות טכנולוגיות. פקק עשוי להיות חייב לעמוד בלחץ, מגש מזון במגע עם חום ואריזה רפואית בתנאי סגירה סטרילית. אלה נתונים חשובים לתכנון המוצר, אך רישום עיצוב אינו מאשר שהאריזה עומדת בתקנים ואינו מקנה כשלעצמו זכות בלעדית למנגנון איטום, להקטנת שימוש בחומר או לתהליך הייצור.
כאשר המפתח יצר מנגנון פונקציונלי חדש, ראוי לבחון בנפרד את האפשרות להגנה פטנטית, לצד ההגנה על מראה האריזה ככל שהיא כשירה לרישום. כך למשל, פקק בעל פתיחה בטיחותית עשוי לכלול גם מאפיין חזותי מובחן וגם פתרון מכני; שתי השאלות דורשות בדיקה נפרדת ואין לערבב בין גבולות ההגנות.
סיווג לוקרנו: בקבוקים, קופסאות, שקיות ואמצעי סגירה
לפי סיווג לוקרנו של WIPO, מחלקה 9 כוללת אריזות ומכלים לשינוע או לטיפול במוצרים. היא כוללת בין היתר בקבוקים ומכלים בתת־סיווג 09-01; קופסאות וארגזים ב־09-03; שקיות, שפופרות וקפסולות ב־09-05; ואמצעי סגירה ואביזרים נלווים ב־09-07. הסיווג הוא כלי חשוב לחיפוש רישומים מוקדמים ולהגשת בקשות, אך אינו קובע כשלעצמו שהעיצוב חדש או מהו היקף הזכות.
בחיפוש מוקדם כדאי להשתמש גם במונחי מוצר מדויקים באנגלית, כגון bottle, cosmetic jar, folding packaging box, dispensing closure, container lid ו־pouch. חשוב לחפש לא רק את שם המוצר אלא גם חלקים שייתכן שרשומים בנפרד, כגון מכסה, פיית מזיגה, גוף בקבוק או לשונית קופסה.
מתי להגיש בקשה ביחס להשקת האריזה?
אריזה נחשפת לעיתים עוד לפני השקת המוצר עצמו, למשל כאשר שולחים דוגמה למפעל, מעלים הדמיה לאתר סיטונאי, מצלמים קטלוג או פותחים הזמנות מוקדמות. חשיפה פומבית עלולה להשפיע על דרישת החידוש. בישראל קיימת, בכפוף לתנאי חוק העיצובים, תקופת חסד של 12 חודשים ביחס לפרסומים מסוימים שמקורם בבעל העיצוב או במידע ממנו, אך אין להניח שבכל מדינה קיימת אפשרות זהה.
לכן, במיוחד באריזות המיועדות לשיווק בינלאומי, נכון לבחון את מועד ההגשה לפני פרסום התמונות. כאשר האריזה מיוצרת בידי מפעל חיצוני, חשוב להסדיר גם את הבעלות בעיצוב ואת חובת הסודיות, במיוחד ביחס לסקיצות, לתבניות ייצור ולדגמי ניסיון. לפרטים נוספים ראו את המדריך כבר פרסמתי את המוצר: האם עדיין אפשר לרשום עיצוב בישראל? ואת המאמר בנושא רישום עיצוב בחו"ל, מערכת האג ודין קדימה.
להרחבה בעניין רישום עיצובים, היקף ההגנה והיחס לסימני מסחר ולזכויות יוצרים, ראו את הספר „דיני עיצובים ומדגמים” (מהדורה שנייה), מאת יונתן דרורי ויותם וירז'נסקי־אורלנד.
שאלות נפוצות על רישום עיצובים של אריזות ומכלים
האם אפשר לרשום רק את צורת הבקבוק בלי התווית?
במקרים המתאימים ניתן לבחון רישום המתמקד במראה גוף הבקבוק ללא גרפיקה משתנה. הדבר דורש ייצוג חזותי ברור והגדרה מתאימה של מה שנתבע ומה שלא נכלל בעיצוב.
האם רישום צורת קופסה מגן גם על הלוגו שמודפס עליה?
לא בהכרח. סימן מסחר, עיצוב רשום וזכות יוצרים בגרפיקה הם מסלולים נפרדים, גם אם מאפייני המוצר והמותג מופיעים באותה אריזה. יש לבחון את הזכות המתאימה לכל רכיב.
האם צריך לרשום בנפרד פקק בעל צורה מיוחדת?
כאשר הפקק הוא מאפיין עיצובי בעל ערך עצמאי ומשמש כמה מכלים, כדאי לבחון הגנה נפרדת עליו. אין כלל אוטומטי; ההחלטה תלויה במראה הנתבע, במוצר ובאסטרטגיית השיווק.
האם עיצוב רשום בישראל מגן גם על אריזות שנמכרות בחו"ל?
ההגנה בעיצוב היא טריטוריאלית. כאשר האריזה מיוצרת, משווקת או מועדת לחיקוי במדינות נוספות, חשוב לשקול מראש את היקף ההגנה הנדרש ואת אפשרויות ההגשה בהן.
הגנת עיצוב טובה על אריזה אינה מתחילה בבחירת צבע לתווית אלא בזיהוי מאפייני המראה שמייחדים את המוצר ושצפויים להישמר גם כשהמותג יעדכן נוסח, נפח או קו מוצרים. משרד דרורי סתיו מסייע בגיבוש אסטרטגיית רישום של אריזות ומכלים, בהכנת תשריטים ובהגשת בקשות בישראל ובעולם. למידע נוסף ראו את עמוד השירות רישום מדגמים ועיצובים.
