העברת זכויות יוצרים ורישיונות שימוש בישראל: הסכמים, בלעדיות והפרת רישיון

חברה רכשה תצלומים, מעצב העביר ללקוח קובצי מקור, סופר התקשר עם הוצאה לאור או סטארטאפ רכש רישיון להשתמש בתוכנה. בכל אחד מן המקרים יש שאלה משפטית שונה: האם הועברה זכות היוצרים עצמה, ניתן רישיון שימוש ייחודי, הוענק רישיון שאינו ייחודי או ניתנה רק הרשאה מוגבלת לצורך מסוים? ההבחנה קובעת מה מותר לעשות ביצירה, מי יכול לתת רישיונות נוספים ומי רשאי לתבוע בשל הפרה.

המסגרת המשפטית מצויה בעיקר בסעיף 37 לחוק זכות יוצרים, התשס״ח–2007, לצד סעיפים 11–17, 33–36, 45–46, 47, 54 ו־78. לשאלת הבעלות הראשונית ביצירות של עובדים ושל ספקים חיצוניים ראו בעלות בזכויות יוצרים בישראל.

מה ההבדל בין העברת זכות יוצרים לבין הענקת רישיון שימוש?

העברת זכות יוצרים משנה את זהות בעל הזכות, במלואה או בהיקף שהוסכם. רישיון שימוש מתיר למקבל לבצע פעולות מסוימות שהן בדרך כלל שמורות לבעל הזכות, בלי להעביר אליו בהכרח את הבעלות. סעיף 37(א) לחוק מתיר לבעל זכות יוצרים להעבירה בחוזה או על פי דין, וכן לתת לגביה רישיון ייחודי או רישיון שאינו ייחודי.

כך, צלם יכול למכור לחברה את הזכות הכלכלית להעתיק ולהפיץ סדרת תמונות, אך יכול גם להותיר את הבעלות בידיו ולאפשר לחברה להציגן במשך שנה באתר מסוים. מסירת קובצי המקור, תשלום עבור הפקת התמונות או רכישת עותק אינם מוכיחים, כשלעצמם, שנמכרה זכות היוצרים. יש לקרוא את ההסכם ולבדוק את הזכויות שהוקנו בפועל.

האם אפשר להעביר רק חלק מזכויות היוצרים?

כן. סעיף 37(ב) קובע שהעברה או רישיון יכולים לחול על הזכות כולה או על חלקה, ואף להיות מוגבלים למקום, לתקופה או לפעולה מסוימת ביצירה. זכות היוצרים אינה מקשה אחת: סעיף 11 מונה פעולות שונות, ובהן העתקה, פרסום ראשון, ביצוע פומבי, שידור, העמדה לרשות הציבור, יצירת יצירה נגזרת והשכרה, לפי סוג היצירה.

לדוגמה, הוצאה לאור יכולה לקבל את הזכות להדפיס ספר בעברית בישראל, בעוד שהמחבר שומר את זכויות התרגום, ההסרטה וההפצה הדיגיטלית. בהסכם צילום אפשר להגביל שימוש למדיה חברתית ולשלול הדפסה על מוצרים. יש להגדיר את ההיקף במפורש: סוגי הפעולות, המדינות, הפלטפורמות, תקופת השימוש, מהדורות חדשות, שימושים פרסומיים, נגזרות והאפשרות להעניק רישיונות נוספים.

מהו רישיון ייחודי לפי סעיף 37(ד)?

רישיון ייחודי הוא רישיון המעניק למקבל זכות ייחודית לבצע פעולה מן הפעולות המפורטות בסעיף 11, בהיקף שנקבע, ובו בזמן מגביל גם את בעל זכות היוצרים עצמו מביצוע אותה פעולה ומהרשאה לאחרים לבצעה. זו הגדרה מהותית, ולא רק שימוש במילה ״בלעדי״ בכותרת מסחרית של הסכם.

לכן יש לשאול מה בדיוק בלעדי. ייתכן רישיון ייחודי להקרנת סרט בישראל בתקופה נתונה, בלי בלעדיות בהפצתו באמצעות שירות סטרימינג או בחו״ל. רישיון המעניק למפיץ עדיפות מסחרית אך מותיר לבעל הזכויות חופש לתת לאדם אחר רישיון לאותה פעולה אינו בהכרח רישיון ייחודי כמשמעות החוק.

מהו רישיון שאינו ייחודי, והאם הוא יכול להינתן לכמה לקוחות?

רישיון שאינו ייחודי מתיר שימוש בהיקף שנקבע בלי לשלול מבעל הזכות את היכולת להשתמש ביצירה ולהעניק לאחרים הרשאות לאותם שימושים, אלא אם הוטלו עליו מגבלות חוזיות מסוימות. מאגרי תמונות, שירותי תוכן, הסכמי עיצוב והזמנות צילום כוללים לעיתים רישיונות מסוג זה.

לקוח שרכש רישיון שאינו ייחודי לתמונה אינו רשאי בהכרח להעביר את הקובץ לחברות קשורות, לספקי משנה או למפרסמים אחרים. האפשרות לעשות זאת תלויה בתנאי הרישיון, בזהות הגורם שקיבל אותו ובשימוש שהותר. העובדה שהרישיון אינו ייחודי אינה הופכת אותו לרישיון פתוח לכלל הציבור.

מתי חובה לערוך הסכם העברת זכויות יוצרים בכתב?

לפי סעיף 37(ג), חוזה להעברת זכות יוצרים או למתן רישיון ייחודי טעון מסמך בכתב. הדרישה חלה על סוגי העסקאות הללו, והיא אינה חלה באותה צורה על מתן רישיון שאינו ייחודי. גם כשאין דרישת כתב סטטוטורית מיוחדת, היעדר מסמך עשוי להקשות מאוד על הוכחת סוג ההרשאה, משכה וגבולותיה.

חשבונית, הודעת דוא״ל קצרה או סעיף כללי בטופס הזמנה לא תמיד מספקים כדי להוכיח העברת זכויות או מתן רישיון ייחודי. לשם כך בודקים את מסמכי ההתקשרות, את היצירות ואת הזכויות שנכללו בהסכמה. כאשר מדובר במתן בלעדיות, מסמך ברור המזהה את הזכויות, התקופה, הטריטוריה ואופן השימוש חיוני גם מבחינה ראייתית.

האם אפשר להעניק רישיון שימוש בעל פה או בהתנהגות?

כאשר מדובר ברישיון שאינו ייחודי, עצם העובדה שאין חוזה כתוב אינה מחייבת מסקנה שלא ניתנה הרשאה. רישיון עשוי להילמד מהסכמה בעל פה או מהתנהגות הצדדים, בהתאם לראיות ולנסיבות. אבל יש להוכיח לא רק שהייתה רשות כלשהי להשתמש ביצירה, אלא גם אילו פעולות היא התירה.

בת״א (שלום עפולה) 33900-10-20 שריר נ׳ מועצה אזורית גליל עליון (נבו, 18.5.2023) נדונה מחלוקת על פרסום תצלומים על ידי מועצה אזורית. בית המשפט הסביר כי מתן רשות שימוש שאינה ייחודית אינו טעון מסמך בכתב, וכי בנסיבות מתאימות אפשר להסיק רשות גם מהתנהגות הצדדים. התביעה העיקרית והתביעה שכנגד נדחו.

האם תשלום עבור יצירה או קבלת קובץ מהיוצר מעבירים את זכויות היוצרים?

לא באופן אוטומטי. תשלום ליוצר עשוי להיות התמורה עבור עבודתו, עבור בעלות בזכויות מסוימות או עבור רישיון שימוש בלבד. כאשר מדובר ביצירה מוזמנת יש לבחון תחילה את סעיף 35, שלפיו היוצר הוא ככלל הבעלים הראשון אלא אם הוסכם אחרת, לרבות במשתמע, ובכפוף לחריג הקבוע לגבי דיוקן ואירוע פרטי מוזמן. העברה מאוחרת של זכות שכבר קיימת נבחנת לפי סעיף 37.

בת״א (שלום חדרה) 29517-09-20 צרפתי נ׳ אורות 2000 (נבו, 10.9.2022) נקבע כי העובדה שצלם הוזמן לתעד פרויקט אדריכלי אינה הופכת את המזמינה לבעלת הזכויות בתצלומים, וכי רשות שניתנה למזמינה אינה מתירה לצד שלישי להעלות את התצלומים לאתרו.

איך מנסחים את היקף הרישיון: מדיה, זמן, מקום ושימוש מסחרי?

הסכם רישוי יעיל מגדיר את התוצרים, פעולות השימוש, קהל היעד והערוצים שבהם מותר לפרסם את היצירה. צילום שניתן לפרסום בכתבה אינו בהכרח ניתן לשילוב במודעות ממומנות; זכות להציג סרטון באתר אינה זהה לרשות למכור אותו לצדדים שלישיים; ורישיון לביצוע פומבי של שיר אינו בהכרח רישיון לעיבודו או להקלטת גרסה חדשה.

בת״א (שלום תל אביב-יפו) 71998-12-20 אזולאי נ׳ קרני (נבו, 28.8.2022) נדונו תצלומים שהוכנו ללא תמורה, כאשר התובעת אפשרה שימושים מוגבלים, אך הנתבעים השתמשו בהם בהמשך לצרכים מסחריים נוספים. בית המשפט קבע כי השימושים שהוכחו חרגו מן ההרשאה ופסק פיצוי.

האם מקבל הרישיון רשאי להעביר את הזכויות או לתת רישיון משנה?

אין להסיק מעצם קבלת רישיון שהמקבל רשאי להעניק לאחרים רישיונות משנה, להמחות את זכויותיו או לשעבדן. יש לבחון את נוסח ההסכם, את סוג הזכות שהוקנתה ואת ההסדרים החוזיים הרלוונטיים. בהסכמים מסחריים נהוג להסדיר בנפרד את השימוש על ידי עובדים, חברות בקבוצה, מפיצים, קבלני משנה וספקי ענן, ואת השאלה אם הרישיון ניתן להעברה במקרה של מיזוג או מכירת פעילות.

בהקשר זה רצוי להבחין בין שימוש טכני של נותן שירות מטעם בעל הרישיון, כאשר הוא מכוסה בהסכם, לבין יצירת גורם בעל הרשאה עצמאית להשתמש ביצירה. התקשרות עם ספק פרסום או בית דפוס אינה מספיקה כשלעצמה להוכיח שלספק יש זכות להמשיך להשתמש בתכנים לצרכיו.

מה קורה לזכויות היוצרים ביצירות עתידיות ובהסכמים ארוכי טווח?

בהתקשרות מתמשכת יש להגדיר אם ההקניה מתייחסת רק לתוצרים שכבר נוצרו או גם ליצירות שייווצרו במהלך התקופה, מהן הדרישות לזיהוי היצירות ומתי תיכנס כל הקניה לתוקף. בניגוד לטענה כללית ש״כל הזכויות הועברו״, ניסוח מדויק מאפשר לברר אם הוקנו גם יצירות נלוות, גרסאות מתוקנות, חומרי גלם או תוצרים שלא נכללו בהזמנה המקורית.

בת״א (מחוזי תל אביב-יפו) 58145-04-19 גיספן נ׳ התיאטרון הקאמרי (נבו, 13.6.2023) נדונו, בין היתר, מסמכי העברה והסדרי רישוי של יצירות מוזיקליות מול אקו״ם, לצד טענות בדבר הזכות המוסרית. בית המשפט קבע כי הרישיון שניתן באמצעות אקו״ם התיר את שילוב השירים במחזמר, אך לא את השימוש בשם השיר כשם המחזמר.

מה ההבדל בין רישיון שימוש בתמונה, בתוכנה ובמוזיקה?

הכללים הקנייניים בדבר רישוי חלים על סוגים רבים של יצירות, אולם הזכויות הרלוונטיות שונות. בתמונה יש לברר שימוש בפרסום, בעיבוד, בהפצה ובייחוס; בתוכנה יש לבדוק הרשאות העתקה, התקנה, שינוי והפצה; ובמוזיקה יש להבחין בין יצירה מוזיקלית, מילות השיר, ההקלטה, ביצוע פומבי ועיבוד.

במוצר תוכנה עשויים להשתלב רכיבים בעלי רישיונות שונים. רישיון אחד אינו מתיר בהכרח שימוש בכל הרכיבים או ביטול מגבלות של צדדים שלישיים. להרחבה ממוקדת ראו זכויות יוצרים בתוכנה ואת הסקירה הנפרדת על רישיונות קוד פתוח.

האם רישיון Creative Commons או תוכן שהועלה לרשת חופשיים לשימוש מסחרי?

אין להסיק מן הזמינות של תוכן ברשת שניתן לעשות בו כל שימוש. רישיון ציבורי יכול להרשות שימושים רחבים, אך הוא עשוי להתנות אותם במתן ייחוס, בשימוש לא מסחרי, בהפצת יצירות נגזרות בתנאים מסוימים או במגבלות אחרות, בהתאם לגרסת הרישיון ולסוגו. יש לבדוק גם אם מי שהעמיד את היצירה ברישיון ציבורי היה מוסמך לכך מלכתחילה.

רצוי לשמור תיעוד של נוסח הרישיון, כתובת מקור היצירה, פרטי נותן הרשות ומועד ההורדה. אם משולבים בחומר תצלומים של צדדים שלישיים, סימני מסחר, יצירות מוזיקליות או דמויות, ההרשאה הכללית לא תכסה בהכרח את הזכויות האחרות. גם רישיון שימוש אינו פוטר אוטומטית מדרישות הדין הנוגע לפרטיות או לשימוש בדמותו של אדם.

האם העברת זכויות יוצרים מעבירה גם את הזכות המוסרית?

לא. סעיף 45(ב) קובע שהזכות המוסרית היא זכות אישית שאינה ניתנת להעברה, והיא עומדת ליוצר גם אם זכות היוצרים הכלכלית הועברה לאחר. בהתאם לסוג היצירה ולהוראות החוק, מדובר בין היתר בזכות לייחוס ראוי ובהגנה מפני סילוף או שינוי פוגעני. תוכנת מחשב מוחרגת מן הזכות המוסרית לפי סעיף 45.

בהסכם אפשר להסדיר ציפיות בדבר ציון שם, מתן קרדיט, אופן עריכת היצירה והסכמות לשינויים, אך אין לזהות הסדרים חוזיים כאלה עם העברה של הזכות המוסרית עצמה. להבחנה המלאה בין הסכמה, ויתור, הייחוס הראוי והפגיעה בשלמות היצירה ראו הזכות המוסרית בזכויות יוצרים בישראל.

מי יכול לתבוע כשנפגע רישיון ייחודי?

סעיף 54(א) מאפשר להגיש תובענה בשל הפרת זכות יוצרים לבעל הזכות, ואם ניתן רישיון ייחודי כמשמעותו בסעיף 37(ד), גם לבעל הרישיון. סעיף 54(ב) דורש, ככלל, לצרף לתביעה כבעל דין כל אדם נוסף הזכאי לתבוע לפי הסעיף, אלא אם בית המשפט פטר מצירופו לבקשת התובע. לעומת זאת, בעל רישיון שאינו ייחודי אינו מקבל מעצם הרישיון מעמד תביעה עצמאי באותה הוראה.

בת״א (שלום חדרה) 18812-01-13 צ׳רלטון נ׳ סחר אבו סאח (נבו, 22.12.2013) נמחקה תביעה לאחר שלא הוצגו מסמכים מספקים לביסוס הרישיון הייחודי ולזכאות לתבוע, וגם בעלת הזכויות לא צורפה כדין. בית המשפט הדגיש את הצורך במסמך המוכיח בלעדיות בהיקף הרלוונטי: הזמן, התחום הגיאוגרפי והשפות.

הפרת רישיון: מתי מדובר בהפרת חוזה ומתי גם בהפרת זכויות יוצרים?

יש להבחין בין התחייבות חוזית הקשורה לעסקה לבין חריגה מגדר ההרשאה לפעולה שמורה בזכות יוצרים. אי־תשלום במועד או הפרת התחייבות דיווח עשויים להקים טענת הפרת חוזה; הם אינם הופכים אוטומטית כל שימוש שבוצע במסגרת רישיון תקף להפרה של זכות היוצרים. מנגד, העתקת יצירה, פרסומה או העמדתה לרשות הציבור מעבר להרשאה עשויים לעלות גם כדי הפרת זכות יוצרים לפי סעיף 47, ככל שלא חל שימוש מותר אחר.

בחינת ההפרה דורשת לברר את נוסח התנאי, אם הוא מגביל את תחולת הרישיון או מטיל חובה נלווית, האם הופרה ההרשאה לפעולה עצמה, האם ניתנה הודעת ביטול תקפה ומה נעשה לאחריה. המדריך הפרת זכויות יוצרים בישראל עוסק בנפרד בהוכחת ההפרה, בחינת העתקה מהותית ובסעדים.

האם ניתן לבטל רישיון שימוש, ומה קורה לאחר סיום ההסכם?

סוגיות של ביטול, חידוש, הפרה יסודית, הודעה מוקדמת וזכות לתקן הפרה נבחנות לפי הוראות ההסכם והדין החל על החוזה. אין כלל שלפיו ניתן לבטל מיידית כל רישיון בכל נסיבות, ואין להניח שרישיון שהסתיים ממשיך לחול בלי מגבלה. על הצדדים להגדיר מה יקרה לחומרים שכבר פורסמו, לעותקים שהופצו, למלאי קיים, לשירותים מתמשכים ולרישיונות משנה שהוענקו כדין.

בהסכמי תוכנה ותוכן דיגיטלי ראוי להסדיר גם הסרת עותקים, מחיקת גיבויים ככל שנדרש, שמירת מידע לצורכי דין, המשך תמיכה, תקופת מעבר והפסקת שימוש בחומר פרסומי. כאשר עולה טענה להפרה לאחר פקיעת רישיון, יש להוכיח את סיום ההרשאה ואת הפעולות שנעשו לאחריו.

מה צריך להופיע בהסכם להעברת זכויות יוצרים או ברישיון מסחרי?

הסכם מקצועי מזהה תחילה את היצירה ואת נותן הזכות, ואת הדרך שבה הגיעו הזכויות לידיו. לאחר מכן הוא מגדיר אם מדובר בהעברת בעלות, ברישיון ייחודי או ברישיון שאינו ייחודי; אילו פעולות מותר לבצע; מהן הטריטוריה, התקופה ואמצעי ההפצה; האם מותר לבצע שינוי, תרגום ועיבוד; והאם מותר להמחות את הרישיון או להעניק רישיונות משנה.

יש להסדיר את התמורה והתמלוגים, מנגנון הדיווח והבקרה, שימוש ביצירות קודמות ובחומרים של צדדים שלישיים, אחריות למצגי בעלות, שיפוי והגבלותיו, שמירת הזכות המוסרית ומנגנון מוסכם להפרות ולסיום ההתקשרות. מסמך מקיף אינו רק כלי לתכנון העסקה: הוא עשוי להכריע בהמשך מי היה מוסמך לתת הרשאה ובאיזה היקף.

מה עושים כשיש מחלוקת על היקף ההרשאה?

ראשית אוספים את גרסאות ההסכם, הצעות המחיר, התכתבויות, חשבוניות, תיעוד השימוש בפועל ומסמכי רישיון קודמים. בודקים מי החזיק בזכות במועד מתן הרישיון, האם מדובר ברישיון ייחודי הדורש מסמך בכתב, מה הוסכם על שימושים מסחריים והאם היצירה שונתה, הועברה לאחרים או פורסמה לאחר תום התקופה.

כאשר הוכח שימוש מעבר להרשאה, אפשר לבחון צו מניעה, סעדים חוזיים ופיצויים בגין הפרת זכות יוצרים לפי הדין החל. אם נדרשת הפסקה דחופה של השימוש עוד לפני ההכרעה בתביעה, ראו צו מניעה זמני בתביעת זכויות יוצרים בישראל. לפי סעיף 56 עשויים להיפסק במקרים המתאימים פיצויים ללא הוכחת נזק, אך אין מדובר בסכום קבוע הניתן אוטומטית עבור כל שימוש או פרסום. להסבר נפרד ראו פיצויים בתביעות זכויות יוצרים בישראל.

האם הסכמי רישוי ישנים כפופים לחוק משנת 2007?

סעיף 78 לחוק כולל הוראות מעבר. סעיף 78(ו) קובע כי סעיף 37 אינו חל על העברה שנעשתה לפני יום תחילת החוק או על רישיון שניתן לפני אותו יום; ביחס אליהם ממשיך לחול הדין הקודם לעניין זה. לכן, בהסכמים היסטוריים אין להסיק בדיעבד את המצב המשפטי מצורת הכתב ומההסדרים הקבועים בסעיף 37 היום בלבד.

סוגיות נוספות של בעלות ראשונית ביצירות ישנות והעברת זכויות לאחר מכן עשויות לחייב גם בדיקה של הוראות המעבר האחרות. יש להבחין בין מועד יצירת היצירה לבין מועד כריתת הסכם ההעברה או הרישיון.

מקורות משפטיים, ספרות מקצועית והמשך קריאה

ההסדר העיקרי מעוגן בחוק זכות יוצרים, התשס״ח–2007, בפרט סעיפים 11–17, 33–37, 45–47, 54, 56 ו־78. להרחבה ראו יונתן דרורי ויותם וירז׳נסקי־אורלנד, Intellectual Property Law in Israel (2020), פרק 4, עמ׳ 346–348.

להיבטים משלימים ניתן לעיין במדריכים בעלות בזכויות יוצרים בישראל, זכויות יוצרים בצילום ובתמונות בישראל, הזכות המוסרית בזכויות יוצרים בישראל והפרת זכויות יוצרים בישראל. למידע על ייצוג משפטי ראו את תחום זכויות היוצרים במשרד דרורי סתיו.

לבחינת הסכם רישוי, שרשרת זכויות או מחלוקת על שימוש ביצירה ניתן לפנות למשרד בדוא״ל office@dwo.co.il.

לניסוח הסכם הפקת תוכן הכולל מסירת קובצי מקור, אישורי שימוש בחומרי צדדים שלישיים ולוחות זמנים ראו הסכם הפקת תוכן מסחרי. לבדיקת שרשרת זכויות ורישיונות בעסקאות רכישה ראו בדיקת נאותות בזכויות יוצרים ברכישת חברה.

מאמרים נוספים באשכול: העברת זכויות ורישיונות

בעלות ראשונית בזכויות יוצרים | הפרת זכויות יוצרים בישראל | צו מניעה זמני | זכויות בתוצרי בינה מלאכותית

שאלה לגבי המאמר?

אולי יעניין אותך גם